,

Technasium

 
Technasium, wat is dat precies?
Het Technasium is een vorm van Bètaonderwijs. Het hart van het Technasium is het vak O&O, Onderzoeken en Ontwerpen. Je gaat bij dit vak (twee blokken per week) aan de slag met projectopdrachten op het gebied van onder andere bouwkunde, technische natuurkunde, biotechnologie, technische scheikunde, industriële vormgeving en alle andere ingenieursberoepen. De projectopdrachten zijn afkomstig van opdrachtgevers en instellingen van buiten de school, waarbij je veel moet (leren) samenwerken. Het eindresultaat van een projectopdracht wordt mede beoordeeld door de echte beroepsbeoefenaar (bijvoorbeeld een architect). Met het Technasium wordt de “echte” (technische) wereld meer in de school gebracht. Meer informatie kun je vinden op www.technasium.nl.
 
Voor wie is het Technasium?
Het Technasium is er voor havo en vwo-leerlingen met een inventieve en creatieve instelling die belangstelling hebben voor de technische wereld om hen heen, leerlingen die willen weten hoe het 
zit en of het beter of anders kan. Bètatechnisch onderwijs is niet alleen leuk voor jongens maar we dagen ook de meiden uit. Met een Bètatechnische studie kun je heel veel kanten op. Wat denk je van medicijnen ontwikkelen, gebouwen of auto’s ontwerpen, de ruimte verkennen... Je werkt samen en je moet sociaal, creatief, precies en een doorzetter zijn. Meer informatie kun je vinden op www.betamentality.nl. Ook levert de Facebookpagina van het Technasium van ‘t Rijks veel informatie over het huidige schooljaar op.
 
Wanneer word je op het Technasium toegelaten?
Het Technasium is in principe voor havo en vwo-leerlingen, maar met een schooladvies mavo/havo is toelating mogelijk. Na de inschrijving voor de Technasiumklas krijg je een vragenformulier waarin je je interesses, ambities en ervaringen op het gebied van Bèta-werelden toelicht. Daarna word je nog uitgenodigd voor een aanvullend gesprekje op school. Voor sommige leerlingen kan een uitgebreider intakegesprek onderdeel vormen van de procedure. Voor deelname aan het Technasium wordt in de brugklas een bijdrage gevraagd van € 125,- per jaar in de onderbouw en € 150,- in de bovenbouw. Vanaf klas twee moet je op de havo of het vwo verder gaan om het Technasium te mogen blijven doen. Als je wordt toegelaten kies je Technasium in principe voor drie jaar.
 
Technasium in de bovenbouw
In de bovenbouw kun je O&O kiezen als eindexamenvak. Je wordt dan niet alleen begeleid door je eigen O&O-docent maar ook door mensen van het hoger onderwijs (hbo’s en universiteiten). Zo maak je kennis met vervolgstudies en word je voorbereid op je loopbaan in de bèta-wereld.
 
Technasium Rijks wint Jan van der Heijdenprijs (2012) en de regiofinale First Lego League (2014)
In het schooljaar 2011-2012 won het Technasium van 't Rijks de Jan van der Heidenprijs. Het persbericht is hier lezen, het krantenbericht staat hier.
In het schooljaar 2014-2015 won het Technasium van 't Rijks de regiofinale  First Lego League.
 
Meer informatie
Voor vragen en opmerkingen over het technasium in de onderbouw kun je contact opnemen met de Technasiumcoördinator (Technator) van de onderbouw, dhr. W. Willemen. Deze is te bereiken op school, tel.: 0164-242150, of privé, tel.: 0164-256086.
Voor de groep 8 leerlingen en hun ouders is de presentatie van de technatoren, die is gegeven op de doe-middag van januari 2017, beschikbaar.
Verder staat op de volgende sites ook veel informatie:
 
Downloads
Een folder van Technasium is te vinden bij de downloads.