Wetenschapsklas

Ben jij nieuwsgierig en heb je een onderzoekende houding? Ben je op zoek naar antwoorden op allerlei vraagstukken? Dan is de wetenschapsklas misschien iets voor jou!

Een brugklas vwo vol uitdaging voor jonge onderzoekers

Ben jij nieuwsgierig? Wil je altijd alles weten? Bedenk jij allerlei lastige vragen waar ze thuis en op school geen antwoord op weten? Bijvoorbeeld: Kunnen vogels ook kippenvel krijgen? Denken jongens anders dan meisjes? Waarom blijft een harde schijf draaien, al doe je even niks met je computer? Wat is de functie van de kleur in je ogen? Waarom hebben mensen ’s avonds meestal geen zin om naar bed te gaan en ’s ochtends geen zin om uit bed te komen? Zo kun je nog wel even doorgaan. Onderzoeksvragen waar je vaak geen antwoord op krijgt. Op ‘t Rijks hebben we daar iets op gevonden. Vanaf volgend schooljaar kun je daar als vwo’er in de brugklas aan de slag in de wetenschapsklas. In de wetenschapsklas zorgen we voor een inspirerende leeromgeving met voldoende uitdaging voor elke leerling.

Een brugklas vwo met sport, cultuur of technasium

Wanneer je kiest voor de brugklas vwo, kies je ook voor de sportklas, cultuurklas of het technasium. Het is de bedoeling dat je één van deze klassen kiest als aanvullend programma. Daarnaast krijg je lessen wetenschapsoriëntatie.

Wat heb je aan de wetenschapsklas?

Je leert binnen het vwo op ‘t Rijks een wetenschappelijke houding aan. Dit houdt onder meer in dat je leert om kritisch te denken en hoe je op een goede manier kunt communiceren, presenteren en samenwerken. Je leert hoe je onderzoek kunt doen en door zelf dingen te onderzoeken doe je weer kennis op . We dagen je uit om steeds nieuwe dingen te ontdekken zodat je jezelf kunt blijven ontwikkelen. De kennis en vaardigheden de je ontwikkelt pas je meteen toe binnen verschillende vakgebieden en bedrijven. Je kunt vaak onderzoek doen naar iets wat JIJ interessant vindt! Hierdoor blijf je gemotiveerd, ontwikkel je jezelf optimaal, heb je een voorsprong bij het maken van een goed profielwerkstuk in de bovenbouw én zal de overstap naar de universiteit een stuk gemakkelijker gaan.

Voor wie is de wetenschapsklas?

De wetenschapsklas is bedoeld voor gymnasium en atheneum leerlingen. Je zit dan in een klas met allemaal vwo leerlingen en je krijgt op vwo niveau les. Elke week krijg je wetenschapsoriëntatie. Je leert onderzoek doen naar de vragen die je stelt. Alle denkbare vragen mogen aan bod komen. Je maakt kennis met verschillende wetenschappen. Je weet dan hoe er op de universiteit geleerd wordt en wat je op de universiteit kunt studeren. ’t Rijks werkt hiervoor samen met verschillende Nederlandse en Vlaamse universiteiten, met Wetenschap Oriëntatie Nederland en de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschappen. Samen maakten zij een boeiend onderwijsprogramma voor nieuwsgierige en jonge onderzoekers.

Wetenschap in de bovenbouw

Na drie jaar wetenschappelijk onderwijs in de onderbouw kun je de aangeleerde vaardigheden in de praktijk gaan brengen. In de bovenbouw doe je bij verschillende vakken kleine onderzoekjes en maak je een groot onderzoek, je profielwerkstuk. Alle leerlingen maken dit grote onderzoek en jij hebt al een voorsprong! Ook kun je er in vwo 4 voor kiezen om extra wetenschappelijke modules te volgen.

Hoe kom je in de wetenschapsklas?

De toelating is hetzelfde als voor het tweetalig gymnasium of atheneum. Je mag gymnasium doen als je een vwo advies van de basisschool hebt. Je mag atheneum doen als je minimaal een havo/vwo advies hebt. De leerlingen die starten in de atheneumklas kunnen in het 2e leerjaar, bij goede prestaties, nog gymnasium gaan doen.

Kosten

Voor deelname aan de wetenschapsklas wordt geen vrijwillige bijdrage aan ouders gevraagd.

Meer informatie

Meer informatie kun je krijgen bij dhr. K. de Kok, coördinator van de wetenschapsklas. Hij is te bereiken via mail (kdkok@rsgrijks.nl).

Downloads

Een folder van de wetenschapsklas is te vinden bij de downloads.