Een school vol mogelijkheden

op RSG 't Rijks staan medewerkers n leerlingen van uiteenlopende wereldbeschouwingen, godsdienstenen politieke overtuigingen in nauw contact met elkaar. Centraal staat de ontwikkeling van talent, maar ook van een blik die verder reikt dan stads- of landsgrenzen. We bieden eigentijds en hoogwaardig onderwijs met verdieping in kunst en cultuur, sport en beweging, wetenschap en techniek - en een waardevol diploma als resultaat.
't Rijks is uitstekend georganiseerd , beschikt over een breed pakket aan zorgvoorzieningen en biedt leerlingen en medewerkers een aangename en veilige omgeving waarin aandacht is voor iedereen.

Onze verhalen

‘Je komt hier in een warm bad terecht’
Auke Bovenberg, docent economie

Vol goede moed startte Auke Bovenberg zijn carrière in de commerciële wereld, maar al snel ging dit werk hem tegenstaan. Werken in het onderwijs trok al langer zijn aandacht en dus besloot hij een carrièreswitch te maken. Met succes! “Leerlingen geven terug dat ze zich begrepen voelen. Dat geeft mij voldoening.”

Inmiddels werkt Auke bijna drie jaar met veel plezier als economiedocent op ‘t Rijks. Hij omschrijft de school als professioneel, betrokken en samenwerkend. “Je komt in een warm bad terecht”, vertelt Auke. “Zeker als beginnende docent is dat fijn. Ik kreeg direct een coach, een buddy in mijn vakgroep en collega’s die klaarstaan om te helpen. Daardoor heb je niet het gevoel in het diepe te worden gegooid.”

Oog voor elkaar

Auke houdt ervan om zelf de regie te nemen, maar hij ontdekte dat openstaan voor hulp net zo belangrijk is. “Collega’s op ‘t Rijks zien je en helpen je verder. Dat maakt het werk zoveel fijner.” Ook het zorgteam biedt steun. “Soms overstijgen vraagstukken je expertise. Dan is het fijn dat er specialisten zijn die meedenken.” Zijn mooiste momenten binnen het onderwijs?“Als het lukt om bij een leerling een knop om te zetten, zodat ze zelfs in combinatie met een lastige thuissituatie voor school willen gaan, daar haal ik mijn voldoening uit. Daarmee kun je er écht voor iemand zijn.”

Samenwerken en verbinding

Het stukje dat hij zelf gemist heeft in zijn middelbareschooltijd, deelt hij nu vol passie met zijn leerlingen. “In mijn rol als mentor wil ik weten wat er speelt. Ik voer veel persoonlijke gesprekken met mijn leerlingen om ze een vertrouwd gevoel te geven. In mijn jeugd zijn mijn ouders gescheiden en als ik nu dit soort gesprekken met leerlingen voer, dan kan ik ze vanuit mijn eigen ervaring advies geven.” Samenwerken is voor Auke een van de waarden die goed bij ‘t Rijks als werkgever past. “Soms gaan vraagstukken je pet te boven en dan is het heel fijn dat er een zorgteam is om je te ondersteunen. Daarnaast werken we veel samen met de vakgroep, met ouders, met teamleiders en met leerlingen. Je staat er niet alleen voor.”

Werk en privé in balans

‘t Rijks denkt mee over de werk-privébalans. “Toen mijn jongste en mijn vrouw tegelijk ziek werden, belde ik mijn leidinggevende met mijn handen in het haar. Ik kreeg direct een dag zorgverlof. Dat soort steun maakt het verschil.” Ook ontspanning is er volop. “Collega’s darten samen of gaan op bierproeverij. Dat is tof om te zien. Zelf sport ik liever even op school, want met een jong gezin is het leven al druk zat”, zegt hij lachend.

‘Pubers zijn een interessante doelgroep om mee te werken’
Ibtissam Chikhi, docent Frans

Als docente Frans op RSG ‘t Rijks maakt Ibtissam bijzondere dingen mee. Van leerlingen die hun ei bij haar kwijt willen, tot onvergetelijke reizen naar het buitenland samen met de leerlingen. Maar het belangrijkste voor haar? “Dat de collega’s aanvoelen als familie. ‘t Rijks is écht een fijne plek.”

Tijdens het sollicitatiegesprek van Ibtissam op ‘t Rijks werd haar al verteld dat veel collega’s de school zien als een grote familie. Ibtissam: “Toen dacht ik nog: dat zijn mooie praatjes. Maar daar moet ik op terugkomen. Het is echt een bijzondere school waar iedere collega zich gehoord en gezien voelt. De openheid en betrokkenheid die er onderling heerst, vind ik heel bijzonder.” Ook het contact met haar leidinggevende Tjeerd waardeert Ibtissam. “Tjeerd is altijd heel betrokken bij wat er in ieders leven speelt. Zijn deur staat altijd open en hij zal je nooit veroordelen.” Als Tjeerd afwezig is, is Ibtissam altijd welkom bij een van de andere leidinggevenden op de school. “Dat zegt wat mij betreft veel over de collegialiteit. Niets is te gek.”

Wees jezelf

Naast haar fijne collega’s, geniet Ibtissam ook elke dag weer van de leerlingen die ze steeds wat wijzer mag maken. “Ik vind het bijzonder als leerlingen na de les even blijven hangen, omdat ze met me willen kletsen. Of dat er leerlingen bij me langskomen die ik een jaar geleden lesgaf. Omdat ze even hun ei kwijt willen bij. Pubers zijn een interessante doelgroep. Je krijgt veel van ze terug en er ontstaan vaak interessant gesprekken met ze. Mijn boodschap aan leerlingen is: wees jezelf. Dan komt de rest vanzelf.”

‘Sommige kinderen praten er nog over’
Tjeerd Kloosterman, teamleider havo

Trouwen op ‘t Rijks: docent Tjeerd Kloosterman kan ‘m afvinken. Als hij en zijn vrouw Mandy elkaar op de middelbare school ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht. Niets houdt hen tegen om dat geluk te verzilveren met een bruiloft. De leerlingen juichen hard mee als ze elkaar het JA-woord geven.

Voor Tjeerd is werken op ‘t Rijks veel meer dan alleen lesgeven. “Als collega krijg je het vertrouwen dat je iets mag en kunt doen waar je echt blij van wordt. Er wordt altijd uitgegaan van het positieve.” Tjeerd beseft zich dat hij op ‘t Rijks veel kansen krijgt. “Ik ben als gymdocent op ‘t Rijks begonnen, later werkte ik als vakgroepvoorzitter, als PMR -lid en coördinator van de sportklas.” Nu, dertien jaar later, mag Tjeerd zich teamleider noemen. “Ik heb altijd de ambitie gehad om verantwoordelijkheid te dragen. In deze functie komt alles samen.” Het ene moment voert Tjeerd een motivatiegesprek met een leerling of gaat hij op lesbezoek. Een ander moment gaat hij met andere scholen in gesprek over een overstap van een leerling. “Elke dag is anders!”

Ruimte voor groei

Structuur en duidelijkheid is wat volgens hem ‘t Rijks typeert. “Alles is inzichtelijk. Als teamleider krijg ik meteen een bericht als een leerling er niet is. Daar kan ik dan actie op ondernemen. Dat werkt heel prettig.” De doorgroeimogelijkheden die Tjeerd heeft ervaren, hoopt hij ook over te brengen op zijn collega’s. “Als ik in gesprek ben met personeel ben ik oprecht blij dat alles prima gaat, maar nog veel nieuwsgieriger waar iemand naartoe wil groeien. De school lijkt misschien voor een nieuwe leerling of medewerker groot, alsof je ‘een nummertje’ bent. Maar inmiddels weet ik dat elke leerling en medewerker op ‘t Rijks gezien wordt.”

foto-Leon-de-Rond

‘Hier zorgen mensen voor elkaar’
Joyce Singewald, opleidingscoördinator

Een grote school waar we het belangrijk vinden dat iedereen zich gezien en gehoord voelt. Dat is hoe Joyce, opleidingscoördinator op RSG ‘t Rijks, de school omschrijft. Haar rol draait om de toekomst van de school en de ontwikkeling van de medewerkers. “Ik wil dat iedereen zich hier thuis voelt en zich kan ontwikkelen.”

Als opleidingscoördinator zet Joyce met het coachteam de begeleiding uit voor alle nieuwe docenten op de school. “Op ‘t Rijks werken zo’n driehonderd medewerkers, dat kan in het begin best overweldigend zijn. Daarom volgen nieuwe docenten een introductieprogramma tussen de zomervakantie en de herfstvakantie. Ze maken zo ook kennis met collega’s buiten hun vakgroep, zodat ze zich sneller thuis voelen.”

Na deze start blijft de begeleiding doorgaan. Elke maand is er een intervisie waarin nieuwe docenten bespreken hoe het gaat. Ook krijgt elke docent drie jaar lang een coach. “De gesprekken met die coach gaan niet alleen over lesgeven, maar ook over iemands welzijn op school en de werk-privébalans. Onderwijs brengt werkdruk met zich mee en we willen zorgen dat docenten zich gezien en gesteund voelen. Dat vinden we op ‘t Rijks heel belangrijk.”

Coaching op maat

Naast nieuwe docenten begeleidt Joyce samen met haar team van zes coaches alle docenten die extra ondersteuning nodig hebben. “Elke docent heeft andere behoeften. De een heeft behoefte aan begeleiding in klassenmanagement, de ander in het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. We bieden maatwerk. Onze docenten werken hier elke dag hard en met veel passie. Ze verdienen het om goed ondersteund te worden”, bevestigt ze. Joyce staat zelf ook nog voor de klas, als docent wiskunde. “Ik wil met de voeten in de klei blijven staan. Zo begrijp ik beter waar docenten tegenaan lopen.

De dynamiek van zij-instromers

Naast jonge docenten verwelkomt ‘t Rijks steeds meer zij-instromers, die vaak al heel wat jaren werkervaring hebben in een ander vakgebied. “Het afgelopen jaar zijn er zeven zij-instromers gestart. Dat is een prachtige ontwikkeling waar ik trots op ben. Mensen uit andere vakgebieden brengen nieuwe perspectieven en waardevolle ervaringen mee. Een oud-politieagent kijkt bijvoorbeeld op een andere manier naar leerlingen en orde in de klas. Al die ervaringen maken onze school rijker.”

Betrokkenheid

Wat Joyce het mooiste vindt aan ‘t Rijks? De betrokkenheid. “Collega’s zorgen hier écht voor elkaar. Nieuwe collega’s worden warm ontvangen en docenten helpen elkaar vooruit. Dat maakt ‘t Rijks voor mij zo bijzonder. En dat maakt dat ik elke dag met een goed gevoel uit bed stap. Ik weet dat ik iets kan betekenen voor een ander; voor leerlingen, maar ook voor collega’s.”

foto-Leon-de-Rond

‘Hier is ruimte voor groei en verbondenheid’
Leon de Rond, rector

Een grote school met een kleinschalig karakter. Dat is hoe ouders en medewerkers RSG ‘t Rijks vaak omschrijven. Rector Leon de Rond begrijpt die ervaring goed. “Ondanks onze omvang voelt ‘t Rijks als een dorp. Hier heeft alles zijn plek, en iedereen kent elkaar.”

Een van de speerpunten op ‘t Rijks is de ontwikkelingsruimte voor medewerkers. “Docenten krijgen hier de kans om meer te doen dan alleen lesgeven”, vertelt De Rond. “Ze kunnen zich verdiepen in specifieke onderwerpen zoals taalvaardigheid, hoogbegaafdheid, sport, kunst of het technasium. Sommige leerkrachten coachen jonge docenten of werken als vertrouwenspersoon. Dat vergroot niet alleen hun eigen kennis, maar ook die van het hele team. Want de opgedane kennis wordt altijd weer gedeeld.” Volgens De Rond biedt de grootte van ‘t Rijks juist die extra kansen. “Omdat we zo’n breed onderwijsaanbod hebben, kunnen docenten zich blijven ontwikkelen en specialiseren. We stimuleren die groei actief. Dat maakt het voor hen aantrekkelijk om hier te werken.”

Samen leren en werken

Op ‘t Rijks draait het niet alleen om de leerlingen, maar ook om de goede samenwerking tussen collega’s. De Rond ziet dit sterk terug tijdens studiedagen. “Docenten geven elkaar op deze dag open en eerlijk feedback. Ze delen wat goed gaat en waar verbetering mogelijk is. Dat is bijzonder, want zo helpen we elkaar vooruit. Een docent wiskunde heeft bijvoorbeeld meestal meer moeite met het verwerken van taalonderwijs in zijn of haar vak. Daar helpt een taaldocent dan weer bij.” Het onderlinge vertrouwen binnen het team is groot. “Ik vertrouw er als rector altijd op dat onze docenten hun werk goed doen. Natuurlijk geven we feedback, zeker aan collega’s die net gestart zijn, maar uiteindelijk geloof ik altijd in de kwaliteit van onze mensen.”

Kijken naar het individu

Toen De Rond drieëntwintig jaar geleden de school binnenstapte als rector, had hij een missie: de kwaliteit van ‘t Rijks vergroten. “Ik wilde nog beter zorgen voor leerlingen, ouders en leraren. Hoe? Door naar het individu te kijken. Een leerling die aan topsport doet naast de school, heeft maatwerk nodig. Dat geldt ook voor iemand met een moeilijke thuissituatie. En voor onze docenten die allemaal hun eigen bagage hebben. Ieder mens is anders, ieder mens heeft andere wensen en behoeften. Juist door daarop in te spelen haal je het beste in iemand naar boven en kun je écht van betekenis zijn voor de ander. Dat is wat wij op ‘t Rijks belangrijk vinden.”

Voor De Rond staat één ding vast: “Als het goed gaat met de leraar, gaat het goed met de leerling. Daarom investeren we in onze medewerkers. Op ‘t Rijks loop je nooit alleen, maar altijd samen.”

Werken bij Lees meer
Solliciteren Lees meer